Aktuality 2009/2010

30.6.2010 Sportovní zakončení školního roku 2009/2010

Sportovní zakončení školního roku 2009/2010I letošní školní rok jsme, již tradičně, zakončili pestrou škálou pohybových, a dalších, aktivit.

Sportovní zakončení školního roku 2009/2010V pátek 25. června proběhl na školním hřišti „Sportovní den“. Zúčastnily se ho třídy 1. – 5.A osmiletého studia a třída 1.C čtyřletého studia. Družstva zástupců jednotlivých tříd se utkaly v kopané, přehazované, odbíjené, pétanque a kroketu. Hodnocení tříd proběhlo na základě bodování podle počtu studentů, kteří se jednotlivých aktivit zúčastnili, a podle umístění v jednotlivých disciplínách. V celém „Sportovním dni“ tak byli nejúspěšnější naši nejmladší studenti, studenti 1.A, kteří obsadili celkově 1. místo. K vítězství jim pomohla jednak velká účast v jednotlivých soutěžích, ale především úspěch ve hře pétanque, kde jejich družstva obsadila s přehledem1. a 2. příčku. Na 2. místě skončila třída 2.A a na 3. pozici se umístila třída 1.C. Pokračování článku.

Veronika Šiplová

28.6.2010 Za školu

Televizní soutěž pro druhé ročníky středních škol Za školuTelevizní soutěž pro druhé ročníky středních škol Za školu I když po první finálové části naši vedli, do závěrečných bojů 26. června bylo v soutěži vše otevřeno. Po úspěšném kvizu, kde Klára, Marek a Zdeněk nezaváhali, ale soupeři nevyužili možnosti získat závěrečných 1000 bodů, následovaly dvě soutěže, na jejichž zdařilý výsledek si soutěžící sázeli. Chtělo to trochu taktiky i risku. Jen hráči sami věděli, jaké sázky se skrývají v zapečetěných obálkách. Do poslední chvíle nikdo ani nedýchal. Ve finále se střetli ti opravdu nejlepší. A našim se podařil husarský kousek! Vítězství ve finále 3. kola soutěže Za školu, pro každého soutěžícího studijní pobyt dle vlastního výběru v hodnotě 100 000 Kč a pro školu 3 televizory. Navíc naši byli jediným týmem z celé série, který nikdy neměl na svém kontě nulu za nesplněný úkol. Kláro, Marku a Zdeňku, díky za reprezentaci, jste JEDNIČKY!

Televizní soutěž pro druhé ročníky středních škol Za školu Televizní soutěž pro druhé ročníky středních škol Za školu Televizní soutěž pro druhé ročníky středních škol Za školu Televizní soutěž pro druhé ročníky středních škol Za školu Televizní soutěž pro druhé ročníky středních škol Za školu Televizní soutěž pro druhé ročníky středních škol Za školu

sextáni

28.6.2010 Spolupráce VŠ a SŠ pod záštitou ESF

Spolupráce VŠ a SŠ pod záštitou ESF V rámci OP VK (operační program vzděláváním ke konkurenceschopnosti) byl nastartován na UTEE FEKT VUT Brno (ústav teoretické a experimentální elektroniky Fakulty elektrotechnik a informačních technologií) projekt IET1 (institut experimentální a teoretické elektrotechniky 1), jehož garantem je doc.Ing.Pavel Kaláb, CSc. Snahou je propojení vědy, výzkumu, školství a firem s cílem získat mladé talenty z řad SŠ studentů pro studium technických oborů.

Do projektu se zapojilo i GJB Ivančice, jehož reprezentantem je student 6.A – Adam Halbich. Pokračování článku.

Mgr.Vítězslav Světlík

24.6.2010 Zájezd do Anglie

Zájezd do Anglie Zájezd do AnglieV sobotu 12.6. jsme plni očekávání nasedli do autobusu. Tak už je to pravda, říkali jsme si. A tak ve tři hodiny odpoledne začala naše cesta za poznáváním. Po náročné cestě autobusem (16 hodin!!!) jsme dorazili do Paříže. Prošli jsme si univerzitní čtvrť se slavnou Sorbonnou a nevynechali jsme ani chrám Notre Dame. Absolvovali jsme projížďku po Seině a na závěr jsme vystoupali na vrchol Eiffelovy věže. A potom znovu do autobusu (!). Zakotvili jsme v hotelu F1, kde jsme úspěšně přečkali noc a hurá do Anglie. Přivítalo nás krásné počasí. Z autobusu jsme vystoupili až v Chesteru. Po prohlídce hrazděných domů se studenti s nadšením hrnuli do obchodního domu Primark, odkud vycházeli s četnými úlovky. Naše cesta pokračovala až do Walesu k našim rodinám v Colwyn Bay. Zde jsme pobyli tři dny. Dopolední hodiny jsme trávili výukou a odpoledne výlety. První den nás uvítal hrad Beaumaris, vesnice s nejdelším názvem na světě Llanfairpwllgwyngyllgogerychwyrndrobwllllantysiliogogogoch a renesanční italská vesnička Portmeirion. Druhý den jsme navštívili Liverpool a muzeum Beatles Story. A nakonec Primark! Třetí den jsme obdrželi certifikáty jako důkaz absolvování výuky a čekalo nás loučení s naší druhou rodinou. Vydali jsme se na cestu do Londýna. Zastávka se konala v přístavním městečku Llandudno. Večer jsme přijeli do Londýna a přespali jsme u našich londýnských rodin. Během náročné prohlídky Lodnýna jsme stihli nejen Britské muzeum, Buckinghamský palác, Piccadilly Circus a Trafalgar Square, ale i Covent Garden známou svými kejklíři. S Londýnem jsme se rozloučili projížďkou na London Eye. Anglie se s námi rozloučila deštíkem a my jsme zamířili domů.

Eva Fukanová

22.6.2010 Finále televizní soutěže Za školu

Jsme ve finále. Měříme své síly se zástupci Gymnázia Christiana Dopplera Praha.

V první části – 18. června – jsme si vybojovali pěkný náskok. Při zkomplikované střelbě na nafukovací balónky se našim moc nedařilo, ale o nic lépe se nevedlo ani soupeřům. Jak otevřít „masožravé“ květinky, aby vydaly svoje tajemství, na to naše družstvo přišlo v rekordním čase. A vyhnat z bludiště zombie nebyl žádný problém. Do závěrečných bojů 26. června je ale ještě vše otevřeno. Kláro, Marku, Zdeňku, budeme vám držet palečky.

Určitě budete nejlepší z nejlepších. Máte na to!

První část finálových bojů můžete vidět na: http://www.ceskatelevize.cz/ivysilani/310292320280020-za-skolu/, fotogalerii z natáčení na: http://www.zaskolu.cz/fotky/serie3/dvacaty-dil.aspx

Finále televizní soutěže Za školu Finále televizní soutěže Za školu Finále televizní soutěže Za školu

sextáni

9.6.2010 Jsme ve finále!

Televizní soutěž pro druhé ročníky středních škol Za školu V televizní soutěži Za školu se sextánům opravdu daří. V Lanovém centru Proud v Bystřici nad Pernštejnem se cítili jako doma. „Bodejť“ ne, když zásluhou jednoho z tatínků si mohli všechny překážky o víkendu vyzkoušet. První dvě soutěže se odehrávaly 8 metrů nad zemí. V první z nich suverénně zvítězili. Malinké zaváhání při házení vajec z orlích hnízd okamžitě napravili v třetí disciplíně na nízkých lanech, kdy rozluštili správně šifru a dostali se do vedení. Ani v závěrečném kvízu nenechali nic náhodě a semifinále vyhráli s velkým bodovým rozdílem. Takže – následující tři červnové pátky se dívejte v 17:00 na ČT 1. Díl vysílaný 11. června bude věnován cestě nejlepších do finále. A pak už začnou probíhat ostré finálové boje s Gymnáziem Christiana Dopplera Praha…

Záznam 18. dílu soutěže najdete na: http://www.ceskatelevize.cz/ivysilani/310292320280018-za-skolu/

Televizní soutěž pro druhé ročníky středních škol Za školu Televizní soutěž pro druhé ročníky středních škol Za školu Televizní soutěž pro druhé ročníky středních škol Za školu Televizní soutěž pro druhé ročníky středních škol Za školu Televizní soutěž pro druhé ročníky středních škol Za školu Televizní soutěž pro druhé ročníky středních škol Za školu Televizní soutěž pro druhé ročníky středních škol Za školu Televizní soutěž pro druhé ročníky středních škol Za školu

Další obrázky: http://www.zaskolu.cz/fotky/serie3/osmnacty-dil.aspx

sexta

9.6.2010 Celostátní – senátní kolo soutěže Rubikon

Dne 19.5.2010 se konalo v Praze celostátní – senátní kolo soutěže Rubikon. Celostátního kola se účastnilo pět týmů. Naši školu reprezentovalo družstvo z kvarty ve složení: Klára Čeperová, Tereza Šmídová, Barbara Schweizerová, Xenie Kouřilová a Marek Krejčík. Soupeřem našeho družstva byly týmy ze ZŠ Mikulov, 16.ZŠ Plzeň, gymnázia Rokycany a ZŠ Domažlice. Po napínavém boji obsadilo naše družstvo pěkné 2. místo. Celkovým vítězem se stal tým z gymnázia Rokycany. Blahopřejeme a děkujeme celému týmu za vzornou reprezentaci školy.

Celostátní - senátní kolo soutěže Rubikon Celostátní - senátní kolo soutěže Rubikon Celostátní - senátní kolo soutěže Rubikon

Radek Musil

Volná místa ve čtyřletém a osmiletém gymnáziu

Po přijímacím řízení zůstala ve čtyřletém gymnáziu 3 a v osmiletém gymnáziu 2 volná místa. Uchazeči o studium se mouhou přihlásit na ředitelství školy, kde také získají veškeré další informace.

Ant. Šerý

3.6.2010 Semifinále již v pátek

Fanděte sextě v soutěži Za školu V pátek se v boji o postup do finále utkají naši sextáni s družstvem z Gymnázia Aloise Jiráska z Litomyšle. Dívejte se s námi a držte nám palečky, jde do tuhého!

Ant. Šerý

31.5.2010 Krajské kolo Olympiády českého jazyka

Krajské kolo Olympiády českého jazyka Stává se již samozřejmostí, že se studenti ivančického gymnázia objevují na předních místech v žebříčcích krajských soutěží. Několik roků mezi ně patřila naše letošní maturantka Martina Zimmermannová. Své zápolení v odborných soutěžích zakončila pěkným 5. místem v krajském kole II. kategorie Olympiády v českém jazyce, do kterého postoupila ze 3. místa v okresním kole.

Blahopřejeme Martině k jejímu úspěchu a přejeme hodně zdaru ve vysokoškolském studiu.

Komise českého jazyka

31.5.2010 Maturity 2010

V pondělí 24. května byly na našem gymnáziu slavnostně zahájeny ústní maturitní zkoušky. Ve vyzdobených třídách se sešlo celkem 57 studentů. Zahájení maturit se zúčastnili i představitelé města – starosta MUDr. Vojtěch Adam a místostarosta Jaroslav Pospíchal.

Třídní profesoři – RNDr. Dušan Krejčík (4.C) a Mgr. Aleš Ziegler (8.A) – představili své třídy předsedům maturitních komisí – Mgr. Miroslavu Wolfovi (4.C) a Mgr. Dagmaře Sedláčkové (8.A). Po krátkých projevech hostů první maturanti přistoupili ke své zkoušce dospělosti.

A po čtyřech dnech se – už jako absolventi našeho gymnázia – sešli na slavnostním zakončení maturitních zkoušek na Městském úřadě v Ivančicích, kde jim v obřadní síni předali ředitel školy RNDr. Antonín Šerý a starosta města Ivančic MUDr. Vojtěch Adam maturitní vysvědčení.

A jaké byly letošní výsledky? V oktávě maturovalo 15 studentů s vyznamenáním (z toho 6 se samými jedničkami), ve 4.C prospělo s vyznamenáním 8 studentů (2 se samými jedničkami).

Maturity 2010 Maturity 2010 Maturity 2010 Maturity 2010

Božena Pokorná

24.5.2010 Sexta v semifinále televizní soutěže Za školu

Sexta v semifinále televizní soutěže Za školu Sexta v semifinále televizní soutěže Za školu V pátek jste mohli na televizních obrazovkách vidět boj našich sextánů o postup do semifinále. Soutěžilo se tentokrát na půdě Vyšší policejní a Střední policejní školy Ministerstva vnitra v Holešově. I tady si vedlo naše družstvo bravurně a pomalu ale jistě si vybojovalo vedení. V úkolu s přesunováním obřích žetonů podle matematických vzorců byli rychlejší než domácí, podařilo se jim zjistit název knihy ležící na vysoké skříni a s úkolem, který plnili v posilovně policejní školy, si poradili se ctí. Tentokrát sice nevyhráli s tak velkým bodovým rozdílem jako v minulém kole, ale dvě vítězství ve čtvrtfinálových kolech je posunula do semifinále. V něm si zahrají proti družstvu z Gymnázia Aloise Jiráska z Litomyšle.

Takže se první červnový pátek dívejte v 17.00 na ČT 1 a sledujte semifinálové klání našich sextánů. A držte palečky, jde do tuhého!

Více fotografií z tohoto dílu můžete nalézt na webu soutěže.

sexta

20.5.2010 Projekt IET1 na GJB Ivančice v závěrečné fázi

Projekt IET1 na GJB Ivančice v závěrečné fázi V sobotu 15.5.2010 a v úterý 18.5.2010 provedl Adam Halbich, student 6.A, závěrečné práce při realizaci projektu „Zdroj světla pro biologické aplikace“ v UTEE FEKT VUT Brno (Ústav teoretické a experimentální elektrotechniky Fakulty elektrotechniky a komunikačních technologií). Ve spolupráci s Ing.Steinbauerem,Ph.D.nejprve Adam vyměnil driver pro pole 16 LED za výkonnější typ LTC 3793, firmy Linear Technology. Dále nahradil výkonový tranzistor MOSFET za typ s nepatrným odporem v sepnutém stavu RDSon = 0,002Ω, takže se tranzistor prakticky nezahřívá, a to i bez chladiče. Úprav vedoucích ke zlepšení parametrů spínaného zdroje provedl Adam více: např.zdroj pilového napětí nahradil zdrojem trojúhelníkového napětí. Cílem bylo zmenšit ohřívání polovodičových součástek, tím zvýšit spolehlivost zařízení a dále zvýšit účinnost pulzního zdroje na 90% popř.více, což se podařilo. S tím byla spojena nutnost návrhu a výroby nové DPS (deska plošného spoje). Pokračování článku.

Mgr.Vítězslav Světlík

20.5.2010 Napsali o nás

Článek o GJBI v podnikovém časopise JE Dukovany ATOMIX ze dne 26.4.2010 V podnikovém časopise JE Dukovany ATOMIX ze dne 26.4.2010 vyšel článek o akci, které se úspěšně zúčastnili i naši studenti. Článek si můžete přečíst zde.

Radim Dubčák

17.5.2010 Televizní soutěž pro druhé ročníky středních škol Za školu

Fanděte sextě v soutěži Za školu Tak první čtvrtfinálové kolo máme za sebou. A jak jste v pátek mohli vidět – úspěšně. Naše tříčlenné družstvo ve složení Klára Vaňková, Marek Hándl a Zdeněk Horák zvítězilo v poměru bodů 2929 : 1437.

Ale postupně: Naše gymnázium hostilo v tomto klání studenty z Vyšší policejní a Střední policejní školy Ministerstva vnitra v Holešově. V domácím prostředí, které jsme představili svým soupeřům i televizním divákům, naše trojka postupně vítězila v prvních třech disciplínách – podařilo se jim setkat se v bludišti, v němž se pohybovali se zavázanýma očima, rozluštili melodii písničky, která byla ukryta pod jednotlivými písmeny souvisejícími s vycpaninami ptáků, a postavili domeček pro moderátora. Závěrečným kvizem už jen potvrdili svou vynikající formu.

Takže za týden (v pátek 21. května) ve stejnou dobu (17:00) na stejném programu (ČT 1) čeká odveta. Tentokrát se naše družstvo utká s „Holešováky“ v jejich škole.

Více na stránkách soutěže a webu České televize.

Televizní soutěž pro druhé ročníky středních škol Za školu Televizní soutěž pro druhé ročníky středních škol Za školu Televizní soutěž pro druhé ročníky středních škol Za školu

sexta

10.5.2010 Krajské kolo soutěže Rubikon

Dne 6.5.2010 se konalo v Brně krajské kolo soutěže Rubikon. Krajského kola se účastnilo sedm týmů. Naši školu reprezentovalo družstvo z kvarty ve složení: Klára Čeperová, Tereza Šmídová, Barbara Schweizerová, Xenie Kouřilová a Marek Krejčík. Soupeřem našeho družstva byly týmy ze ZŠ Drnovice, ZŠ Mikulov, ZŠ Hustopeče, ZŠ Školní Strážnice, ZŠ Svážná Brno a Gymnázia a SOŠ Rájec-Jestřebí. Po urputné pětihodinové bitvě zvítězilo naše družstvo. Vítězstvím se kvalifikovalo do celostátního kola, které proběhne 19.-20.5. 2010 v Praze. Blahopřejeme a děkujeme celému týmu za vzornou reprezentaci školy.

Radek Musil

10.5.2010 Jaderná maturita

Ve dnech 14.4.-16.4. se v Jaderné elektrárně Dukovany konal již druhý ročník akce společnosti ČEZ s názvem Jaderná maturita. Této akce se zúčastnilo i 5 studentů ze třetího ročníku našeho gymnázia.

Absolvovali jsme zajímavé přednášky o chodu elektrárny a o jejím uspořádání, a také jsme byli provedeni areálem elektrárny, kam se běžný návštěvník nedostane – zblízka jsme si prohlédli chladící věže, sklad vyhořelého paliva, protiatomový kryt a strojovnu jaderné elektrárny. Dokonce jsme se dostali i do simulátoru řídící místnosti jaderného bloku, kde jsme si mohli na vlastní kůži vyzkoušet práci operátorů primárního a sekundárního okruhu. Na závěr jsme si ověřili získané znalosti ve vědomostních soutěžích a v počítačovém testu. Za úspěšné složení Jaderné maturity jsme všichni dostali diplom a propagační předměty společnosti ČEZ.

Cílem Jaderné maturity bylo nalákat mladé, technicky zaměřené studenty k práci v JEDU. Všichni zúčastnění si odtud odnesli nové zážitky a také spoustu znalostí o jaderné elektrárně.

Jaderná maturita Jaderná maturita Jaderná maturita Jaderná maturita

Ondřej Kabelka, student 7.A

3.5.2010 Botanická exkurze

Botanická exkurze Ve dnech 27.4. a 29.4. 2010 se třídy 5.A a 1.C zúčastnily botanické exkurze do skleníků a botanické zahrady MU Brno. Prohlídka skleníků byla doprovázena výkladem průvodkyně, která nám ukázala zajímavé tropické a subtropické rostliny, se kterými se v naší přírodě nesetkáme. Po hodinové prohlídce studenti individuálně procházeli areál botanické zahrady a snažili se objevit rostliny, které mají v připravovaném herbáři a nemají určené jejich názvy. Tímto si mohli neznámé rostliny určit a zařadit do systému. Počasí se nám v obou dnech vydařilo a také proto byli všichni spokojeni.

Ivan Bulva

19.4.2010 Vynikající úspěch v krajském kole Biologické olympiády kategorie B

Vynikající úspěch v krajském kole Biologické olympiády kategorie BVynikající úspěch v krajském kole Biologické olympiády kategorie B V pátek 16. dubna 2010 se na Lesnické a dřevařské fakultě MZLU Brno konalo krajské kolo Biologické olympiády kategorie B. Do tohoto kola z naší školy postoupily Pavlína Chládková z 6.A a Petra Veselá z 5.A. Krajské kolo je již velmi náročné a obě naše studentky ukázaly, že byly velmi dobře připraveny. Petra se celkově umístila na výborném 6. místě a Pavlína vynikajícím výkonem nechala všechny soutěžící za sebou. Její 1. místo v poznávání přírodnin, za které byla oceněna zvláštní cenou, a celkové 1. místo je důkazem, že i na menších školách mohou vyrůstat vynikající studenti. Doufám, že úspěch našich studentek bude motivovat i ostatní studenty k účasti na různých soutěžích.

Oběma soutěžícím srdečně blahopřeji, Pavlíně přeji nádherné zážitky na vítězném čtrnáctidenním pobytu v Železných horách a těším se na další spolupráci.

Ivan Bulva

19.4.2010 Krajské kolo zeměpisné olympiády

Krajské kolo zeměpisné olympiádyDne 13.dubna 2010 proběhlo krajské kolo zeměpisné olympiády ne Biskupském gymnáziu v Brně. Z naší školy do tohoto kola postoupila studentka třídy 5.A Petra Veselá. Postup si zajistila jasným vítězství v okresním kole, konaném v Ivančicích.

V krajském kole kategorie D – vyšší gymnázium soutěžilo 12 studentů z Jihomoravského kraje. Petra se ziskem 98,5 bodu obsadila výborné 3.místo a vzorně tak reprezentovala naše gymnázium. K výsledku blahopřejeme a těšíme se na příští ročník.

Zdeněk Missbach

16.4.2010 Naše rodinná oslava

Naše rodinná oslava Asociace Center pro rodinu a Národní centrum pro rodinu v ČR vypsalo pod záštitou ministryně školství, mládeže a tělovýchovy ČR u příležitosti oslav 15. výročí vyhlášení Mezinárodního roku rodiny literární soutěž Naše rodinná oslava. Smyslem soutěže bylo podporovat děti v přemýšlení o rodině a zapojit je do společné diskuse uvnitř rodin, škol a celé společnosti. V rámci tématu Naše rodinná oslava mohli studenti formulovat a vyjádřit svoje představy, zážitky, zkušenosti a naděje, přemýšlet o různých příležitostech, které rodina oslavuje, uvědomit si, jaký smysl a hodnotu mají společně strávené chvíle v rodinném kruhu.

Naše rodinná oslava Velmi mile nás překvapilo výborné umístění hned dvou našich studentů (oba z tercie) v krajském kole této literární soutěže: ve III. kategorii obsadila vynikající 2. místo Martina Jelínková a ve IV. kategorii získal za svoji zajímavou práci 3. místo Kamil Vokurek. Diplomy a ceny budou oběma studentům předány na slavnostním vyhlášení vítězů Jihomoravského kraje v rámci Dne pro rodinu dne 15. května 2010 ve Společenském sále Center pro rodinu a sociální péči v Brně.

Martině i Kamilovi upřímně blahopřejeme a děkujeme jim za reprezentaci naší školy.

Jana Chocholáčová

13.4.2010 Matematická olympiáda

Studenti kvarty Barbora Schweizerová a Marek Krejčík prošli úspěšně školním i okresním kolem matematické olympiády a dne 24.3.2010 změřili své síly s dalšími žáky 9. tříd a studenty kvart osmiletých gymnázií z celého Jihomoravského kraje v krajském kole matematické olympiády. Oba obstáli se ctí a stali se úspěšnými řešiteli, Marek obsadil 10. a Bára 12. místo. Oběma děkuji za reprezentaci naší školy na úrovni kraje a přeji, aby matematika zůstala jejich oblíbeným předmětem i nadále.

Danuše Minsterová

13.4.2010 Projekt IET1

Projekt IET1 Naše škola se v dubnu 2009 zapojila do projektu IET1, což zkratka pro Institut experimentálních technologií. Jedná se o realizaci spolupráce vysokých a středních škol v oblasti elektroniky. Finančně akci zabezpečuje ESF (Evropský sociální fond), MŠMT a Krajský úřad Jihomoravského kraje. Realizaci zabezpečuje UTEE FEKT VUT Brno (Ústav teoretické a experimentální elektroniky Fakulty elektrotechniky a komunikačních technologií), přičemž garantem celého projektu je doc. Ing. Kaláb, CSc.

Ze studentů GJB Ivančice se zapojil do řešení projektu „Zdroj světla pro biologické aplikace“ Adam Halbich, 6.A. Vedoucím práce je Mgr.Vítězslav Světlík, konzultantem pak Ing.Miroslav Stein-bauer,Ph.D. Speciální zdroj světla se spektrálním složením blízkým dennímu světlu bude sloužit k výzkumu fotosyntézy rostlin na PřF MU a na MENDELU.Pokračování článku.

Za předmětovou komisi přírodních věd GJB Ivančice Vítězslav Světlík a Radim Dubčák

8.4.2010 Krajské kolo soutěže Rubikon

Dne 7.4.2010 se konalo v kině Réna oblastní kolo soutěže Rubikon. Oblastního kola se účastnilo šest týmů. Naši školu reprezentovalo družstvo z kvarty ve složení: Klára Čeperová, Tereza Šmídová, Barbara Schweizerová, Xenie Kouřilová a Marek Krejčík. Soupeřem našeho družstva byly týmy ze ZŠ T.G. Masaryka Ivančice, ZŠ V. Menšíka Ivančice, ZŠ Oslavany, ZŠ Dolní Kounice a ZŠ Střelice. Po urputné pětihodinové bitvě zvítězilo naše družstvo. Vítězstvím se kvalifikovalo do krajského kola, které proběhne 6.5. v Brně. Blahopřejeme a děkujeme celému týmu za vzornou reprezentaci školy.

Radek Musil

7.4.2010 Krajské kolo Konverzační soutěže v německém jazyce

Krajské kolo Konverzační soutěže v německém jazyce Velmi nás potěšil úspěch studentky septimy Tabey Schweizerové v krajském kole Konverzační soutěže v německém jazyce, která obsadila v kategorii III.B vynikající 2. místo. Pouze jeden bod ji dělil od vítězství, a tedy i od postupu do celostátního kola. To se bude konat v květnu v Praze a Tabea je pro toto kolo zatím vedena jako náhradnice.

V každém případě jí blahopřejeme a děkujeme za vzornou reprezentaci naší školy.

Za komisi NJ Jana Chocholáčová

6.4.2010 Bodové hodnocení uchazečů

V sekci Přijímací řízení uveřejňujeme předběžné výsledky přijímacího řízení.

Ant. Šerý

6.4.2010 Malý princ

Divadelní kroužek našeho gymnázia se předvedl studentům v úterý 30. března s nově nastudovanou hrou Malý princ, která byla připravena volně podle známé knihy Saint de Exupéryho. Téměř hodinové představení, v němž se nakonec objevili princové tři, sklidilo od diváků zasloužený potlesk a obdiv.

Následující den pracovali studenti prvních a druhých ročníků na projektech zaměřených k tomuto představení. Vznikaly tak panely, ze kterých je možno se poučit o životě autora, ale i nové ilustrace, návrhy kostýmů, studenti projektovali dětské hřiště, vyráběli hry pro děti, modelovali planety, které navštívil malý princ, ale i nové podle své fantazie. Na výstavce, jež je v budově školy k tomuto tématu instalována, je možno vidět i letadélka, květiny apod.

Projektový den se velmi vydařil – všichni byli zapojeni do společného díla.

Pokud chcete vidět výsledky, nabízíme vám je alespoň na obrázcích.

A divadlo? Na to se můžete přijít podívat v pátek 9. dubna 2010 v 18.00 do Kina Réna v Ivančicích. Jste srdečně zváni.

Divadelní hra Malý princ Divadelní hra Malý princ Divadelní hra Malý princ Divadelní hra Malý princ Divadelní hra Malý princ Divadelní hra Malý princ Divadelní hra Malý princ Divadelní hra Malý princ Divadelní hra Malý princ Divadelní hra Malý princ Divadelní hra Malý princ Divadelní hra Malý princ Divadelní hra Malý princ Divadelní hra Malý princ Divadelní hra Malý princ Divadelní hra Malý princ

Milena Špiříková

25.3.2010 Matematický klokan

Ve čtvrtek 18. března se na našem gymnáziu již tradičně uskutečnila matematická soutěž Klokan. Celkem 90 studentů soutěžilo ve čtyřech kategoriích. Všem soutěžícím děkujeme za snahu a blahopřejeme vítězům!

Kategorie Benjamín
Pořadí Jméno Třída Body
1. Michal Drozd 1.A 110
2. Jan Sobotka 1.A 109
3. Pavel Sládek 1.A 94
Kategorie Kadet
Pořadí Jméno Třída Body
1. Karolína Mikšová 4.A 91
2. Xenie Kouřilová 4.A 90
3. Jan Kavalec 4.A 85
Kategorie Junior
Pořadí Jméno Třída Body
1. Klára Minsterová 5.A 91
2. Jaroslav Střecha 2.C 84
3. Petra Veselá 5.A 79
Kategorie Student
Pořadí Jméno Třída Body
1. Tomáš Dvořák 8.A 49
Tomáš Hrabovský 3.C 49
2. Tomáš Brychta 8.A 48
3. Edita Kocábová 8.A 47

Předmětová komise matematiky

25.3.2010 Školní kolo soutěže Rubikon na Gymnáziu Jana Blahoslava.

Dne 17.3.2010 se na naší škole uskutečnilo školní kolo soutěže Rubikon. Cílem projektu je upozornit na zákaz sázení pro osoby mladší 18 let pod heslem „Není Ti 18? Nesázej!“ Dále seznámit studenty se zákony, které se dotýkají této problematiky a vést žáky k zodpovědnému rozhodování.

Školního kola se zúčastnilo 6 pětičlenných družstev. Za primu soutěžil tým Tyrkysáků ve složení: Karolína Tůmová, Kamila Kotková, Marek Musil, Vojtěch Urban, Daniel Konečný. Za sekundu soutěžily dva týmy, Bubliny ve složení Pavla Čechová, Lada Jašková, Aneta Sklenská, Karolína Krčmová, Tomáš Jordánek a Čikiťáci ve složení Zuzana Kadlecová, Miloš Rouzek, Michael Ondrášek, Lubomír Michalčík, Monika Ralenovská. Za tercii soutěžily také dva týmy, Luckeři ve složení Vojtěch Adam, Barbora Levíčková, Ondřej Zeman, Jiří Kabelka, Pavel Ptáček a Hombresáci ve složení Jan Beránek, Martina Ondrová, Šárka Ruibarová, Lucie Huslíková, Pavel Záděra. Za kvartu soutěžil tým Talesmenů ve složení Barbara Schweizerová, Klára Čeperová, Tereza Šmídová, Xenie Kouřilová, Marek Krejčík.

Družstva mezi sebou soutěžila v pěti kolech. První kolo bylo vědomostní. Soutěžící prokazovali své znalosti z oblasti zákonů. Druhé kolo bylo zaměřeno na rozvoj týmového ducha. Soutěžící měli v časovém limitu 3 minut postavit z dřevěných kostek 10 věží. Ve třetím kole prezentovali vlastní názor na vybrané téma. Cílem čtvrtého kola bylo ukázat důležitost a rychlost rozhodování. Družstva plnila zadané úkoly. Páté kolo propojilo vědomosti s rozhodovacími schopnostmi. Po přečtení příběhu, měli soutěžící rozhodnout, zda se příběh stal, či nestal.

Soutěž probíhala v tělocvičně gymnázia od 8:00 do 12:00 hodiny zaplněné studenty primy, sekundy, tercie a kvarty. Mezi diváky byli i čestní hosté: Mgr. J. Vařejka (tajemník MěÚ Ivančice), Ing. R. Sládek (člen školské rady gymnázia), RNDr. A. Šerý (ředitel gymnázia) a Mgr. B. Pokorná (zástupkyně ředitele). Soutěžící se zapojili do plnění úkolů s velikým nasazením. Ke zdárnému průběhu soutěže přispěl skvělým výkonem moderátor Jan Dvořák ze SVČ Ivančice. Školní kolo bylo doplněno vystoupením studentské kapely Rock Strings.

Na průběh soutěže dohlížela přísná a objektivní porota ve složení: J. Pospíchal (místostarosta Ivančic), Mgr. A. Tureček (ředitel KIC Ivančice), M. Kabelková (studentka oktávy), Z. Procházková (Policie ČR), M. Gruška (Policie ČR) a Ing. I. Krejčová (odbor vnitřních věcí MěÚ Ivančice-školství).

A jakým výsledkem soutěž skončila?

  1. místo obsadilo družstvo Talesmenů (postupují do oblastního kola)
  2. místo obsadilo družstvo Hombresáků
  3. místo obsadilo družstvo Luckerů
  4. místo obsadilo družstvo Tyrkysáků
  5. místo obsadilo družstvo Bublin
  6. místo obsadilo družstvo Čikiťáků

školní koordinátor Mgr. Radek Musil

17.3.2010 Školní kolo Chemické olympiády kategorie C

Školní kolo Chemické olympiády kdategorie C Školní kolo Chemické olympiády kdategorie C Dne 8. března proběhlo školní kolo Chemické olympiády kategorie C. Soutěže se zúčastnilo pět studentů, jeden byl diskvalifikován. Součástí olympiády bylo vyřešit úkoly v domácí teoretické části, projít soutěžním testem a zvládnout laboratorní úkol. Nejlépe uspěl Marek Hándl z 6.A, získal 148 bodů z možných 160. Všechny čtyři úspěšné řešitele navrhujeme do krajského kola.

Jméno a příjmení Teoret. část Prakt. část Test Celkem
1. Marek Hándl, 6.A 59,5 48,5 40 148
2. Petra Veselá, 5.A 60 45 34 139
3. Lucie Kadlecová, 5.A 48,5 31 40 119,5
4. Jakub Šalplachta, 6.A 44 14 38 96

Lucie Vlachová, Danuše Minsterová

12.3.2010 Zasloužené vítězství

Jak jste mohli vidět na televizních obrazovkách, náš tým sextánů ve složení Klára Vaňková, Marek Hándl a Zdeněk Horák se v prvním kole soutěže Za školu soupeře nezalekl a s přehledem zvítězil. Čeká ho tedy čtvrtfinálový souboj s jednou z dalších vítězných škol, který se tentokrát bude odehrávat dvakrát. Jednou na vlastní škole a podruhé na soupeřově území. Takže natáčet se bude i na našem gymnáziu. Budeme zase držet palečky!

Soutěž Za školou Soutěž Za školou Soutěž Za školou Soutěž Za školou Soutěž Za školou Soutěž Za školou

Záznam pořadu

Další fotografie na:

Milena Špiříková

12.3.2010 Gratulace k vítězství

Blahopřeji sextánům k vítězství a postupu do dalšího kola. To byl nářez! Děkuji za perfektní reprezentaci školy. Ať se vám ve druhém kole daří stejně dobře.

Ant. Šerý

11.3.2010 Televizní soutěž Za školu

Naši SEXTÁNI se zapojili do televizní soutěže pro studenty druhých ročníků středních škol ZA ŠKOLU. Jak se jim dařilo v prvním kole, které se natáčelo v pivovaru v Dalešicích, na to se můžete podívat v pátek 12. března na ČT 1 v 17.00 hodin. Co myslíte? Vyhráli a postoupili? Pokud nebudete mít možnost sledovat televizi, klikněte na následující odkaz www.zaskolu.cz a prohlédněte si stránky soutěže. Můžete našemu týmu poslat vzkaz a povzbudit ho.

Sexta A

23.2.2010 Studentský ples

Studentský ples Dne 12.2. se v Besedním domě v Ivančicích konal tradiční studentský ples Gymnázia Jana Blahoslava. Letošní ples pořádaný studenty 3. ročníků se nesl v duchu karnevalu.

Jako každý rok byl ples zahájen studentskou hymnou, po které následovalo uvítací slovo ředitele gymnázia Antonína Šerého. Samotnou taneční zábavu, ke které hrála skupina ESO, zahájili svým předtančením manželé Novosádovi.

Studentský ples Během večera bylo možné zhlédnout vystoupení mažoretek a latinsko-amerických tanců. Milovníci jazzové a rockové hudby si přišli na své při vystoupení školních kapel HAHAR a ROCK STRING.

Samozřejmostí byla bohatá tombola. Ceny z malé tomboly si bylo možné vyzvednout v průběhu večera, losování cen velké tomboly proběhlo po půlnoci.

Studentský plesPánské osazenstvo sálu nejvíce oslovilo famózní půlnoční překvapení, kterým byl kankán v podání taneční skupiny Independent Dancing.

Zábava probíhala nejen ve velkém sále, ale i v dalších částech Besedního domu. Vinárna byla naplněna diskotékovou hudbou a v Cobra baru probíhala volná zábava.

Pořadatelé plesu doufají, že si každý z návštěvníků něco odnesl, ať už některou z cen, nebo krásný zážitek.

Edita Kocábová a Eliška Žáková, septima

23.2.2010 Školní kolo Zeměpisné olympiády

Školní kolo Zeměpisné olympiádyŠkolní kolo Zeměpisné olympiády Dne 17. 2. 2010 proběhlo školní kolo Zeměpisné olympiády kategorií A, B a C, kterého se zúčastnili studenti primy, sekundy, tercie a kvarty. Všichni soutěžící prokázali dobré znalosti jak v části teoretické, tak při práci s atlasem.

Kategorie A (prima)
Umístění Jméno Počet bodů
1. místo Veronika Hándlová 28
2. místo Kamila Kotková, Marek Musil 26
3. místo Karolína Tůmová 23
Kategorie B (sekunda)
Umístění Jméno Počet bodů
1. místo Quynh Trang Phamová 56
2. místo Tomáš Jordánek 45
3. místo Pavla Čechová 43
Kategorie C (tercie + kvarta)
Umístění Jméno Počet bodů
1. místo Martina Kadlecová 55 2. místo Marek Krejčík 54 3. místo Pavel Ptáček 53,5

Vítězové všech tří kategorií postupují do okresního kola, které se uskuteční dne 17. 3. 2010 v Ivančicích.

Hana Brabcová

15.2.2010 Konverzační soutěž v anglickém jazyce

Konverzační soutěž v anglickém jazyceVe středu 10. února proběhlo již tradičně v SVČ Ivančice okresní kolo této soutěže. Studenti našeho gymnázia si vedli dobře a jejich výkony byly ohodnoceny tímto umístěním: Veronika Hándlová z 1.A obsadila v nejmladší kategorii I.B 1. místo, Klára Jírová ze 4.A v kategorii II.B 2. místo a Marek Hándl ze 6.A v kategorii III. 3. místo. Všem zúčastněným gratulujeme a přejeme v dalším studiu anglického jazyka hodně úspěchů.

Eva Fukanová

11.2.2010 Dějepisná olympiáda

Dne 26.1.2010 se konalo okresní kolo dějepisné olympiády. Naši školu reprezentoval Michal Kadlec z tercie. Soutěžící museli během 90 minut vyřešit 20 úkolů. V konkurenci 47 soutěžících obsadil Michal pěkné 6.místo. Na vítězství v soutěži mu chybělo 6 bodů. Blahopřejeme a děkujeme Michalovi za vzornou reprezentaci školy.

Radek Musil

11.2.2010 Pythagoriáda

V druhém únorovém týdnu proběhla školní kola matematické soutěže pro žáky 6. a 7. tříd základních škol a primy a sekundy osmiletých gymnázií – Pythagoriáda.

Ve čtvrtek 4. 2. soutěžili studenti sekundy, v úterý 9. 2. počítali studenti z primy. Soutěže se zúčastnily kromě nemocných celé třídy. Úspěšným řešitelem je student, který získal nejméně 9 z 15 bodů. Okresní kolo se koná 17. 3. 2010 v budově Gymnázia Šlapanice.

Úspěšní řešitelé jsou uvedeni v následujících tabulkách:

Prima:
Umístění Počet bodů Jméno a příjmení
1. místo 14 Michal Drozd
2. místo 12 Jan Sobotka
3. místo 11 Michal Procházka
Dominik Ondra
4. místo 10 Nela Doláková
5. místo 9 Kristýna Sojková
Pavlína Navrátilová
Jan Bartončík
Tomáš Blatný
Sekunda:
Umístění Počet bodů Jméno a příjmení
1. místo 10 Tereza Košťálová
2. místo 9 Miloš Rouzek
Tomáš Jurajda

Jarmila Ištoková

10.2.2010 On-line test k přijímacím zkouškám zdarma

Uchazeči o studium na střední škole si mohou vyzkoušet zdarma on-line test Scio. On-line test dětem poskytne představu o struktuře, rozsahu a typu úloh přijímačkového testu a navíc jeho vyhodnocení zahrnuje percentil, dozví se tedy i jak jsou na tom v porovnání s ostatními řešiteli testu. Výběr z testů je přístupný na adrese www.scio.cz/bonus.

Ant. Šerý

10.2.2010 Biologická olympiáda kategorie B

V úterý 9. února 2010 proběhlo školní kolo Biologické olympiády kategorie B. Soutěžící plnili dvě praktické úkoly na dané téma Mnohobuněčnost, určovali 30 přírodnin a řešili vědomostní test s 30 otázkami. Celkový možný počet bodů byl 100.

Celkové umístění soutěžících:

1. místo Chládková Pavlína (6.A) 86 b.
2. místo Veselá Petra (5.A) 72 b.
3. místo Kadlecová Lucie (5.A) 65 b.
4. místo Tupá Sabina (1.C) 27.b

Všem blahopřeji k dosaženým výsledkům a postupující přeji hodně úspěchů v krajském kole.

Biologická olympiáda kategorie B Biologická olympiáda kategorie B Biologická olympiáda kategorie B Biologická olympiáda kategorie B

Bulva Ivan

8.2.2010 Biologická olympiáda, kategorie A

Dne 5. února se konalo školní kolo biologické olympiády kategorie A. Této nejvyšší kategorie se zúčastnila studentka oktávy Martina Zimmermannová. Dosáhla pěkného výsledku 69 bodů ze 100 a pokusí se uspět i v krajském kole. Martině gratulujeme a děkujeme za pravidelnou účast v biologických olympiádách během celého studia na gymnáziu. Také přejeme mnoho úspěchů i při dalším studiu biologie na vysoké škole.

Lucie Vlachová

3.2.2010 Matematická olympiáda, kategorie Z9

Dne 27. 1. 2010 se ve Šlapanicích konalo okresní kolo Matematické olympiády Z9. Velmi pěkného umístění dosáhl Marek Krejčík z kvarty, který skončil na třetím místě jen s nepatrnou bodovou ztrátou za prvními dvěma soutěžícími. Barbara Schweizerová ze stejné třídy skončila na místě 8. a stala se úspěšnou řešitelkou. Je nutné dodat, že oba dva řeší Matematickou olympiádu pravidelně celé čtyři roky studia a vždy dosahují pěkných umístění. Za jejich snahu i reprezentaci školy jim patří pochvala a poděkování.

Danuše Minsterová

3.2.2010 Školní kolo Soutěže recitátorů

Ve středu 27. ledna 2010 se na naší škole konalo školní kolo Soutěže recitátorů. Zúčastnilo se ho 16 mladších studentů, kteří bojovali o co nejlepší umístění ve dvou kategoriích.

V III. kategorii určené žákům primy a sekundy postupují do oblastního kola z 1.místa primán Jan Sobotka a z místa druhého Aneta Sklenská ze sekundy.

Ve IV. kategorii zvítězil Vojtěch Adam z tercie, 2. místo obsadila Barbara Schweizerová z kvarty.

Všichni jmenovaní budou reprezentovat školu v oblastním kole 24. března 2010 v SVČ Ivančice. Přejeme jim hodně úspěchů.

Školní kolo Soutěže recitátorů Školní kolo Soutěže recitátorů Školní kolo Soutěže recitátorů Školní kolo Soutěže recitátorů

Komise ČJ

3.2.2010 Exkurze kvarty v JE Dukovany a v PVE Dalešice

V pondělí 25. ledna navštívila třída 4. A nedalekou Přečerpávací vodní elektrárnu Dalešice. Paní průvodkyně studenty seznámila s funkcí přečerpávací elektrárny a s jejím významem v rámci energetického systému našeho státu. Potom jsme navštívili informační centrum Jaderné elektrárny Dukovany. Studenti si prohlédli model jaderné elektrárny, jaderného reaktoru, skladiště jaderného odpadu. Exkurze vhodně doplnily výuku fyziky.

Exkurze kvarty v JE Dukovany a PVE Dalešice Exkurze kvarty v JE Dukovany a PVE Dalešice Exkurze kvarty v JE Dukovany a PVE Dalešice Exkurze kvarty v JE Dukovany a PVE Dalešice

Jarmila Ištoková

3.2.2010 „Žijeme na jedné Zemi“

„Žijeme na jedné Zemi“Na podzim roku 2009 byl vyhlášen Ústavem pro informace ve vzdělání – divizí Národní pedagogické knihovny Komenského v Praze za podpory MŠMT ČR a České komise pro UNESCO 2. ročník literární soutěže pro středoškoláky „Žijeme na jedné Zemi“, letos pod názvem Mateřský jazyk v dnešní Evropě. Této soutěže se zúčastnilo také několik studentů našeho gymnázia. Hodnocení literárních prací se ujala porota složená z předních českých spisovatelů a novinářů, jejím předsedou byl známý fejetonista Rudolf Křesťan.

Dne 28. ledna 2010 se konalo slavnostní předávání cen ve Velkém zrcadlovém sále MŠMT ČR. Bylo sem pozváno 27 autorů textů, kteří se dostali do finále soutěže, aby obdrželi hlavní ceny, Čestná uznání za postup do nejužšího finále soutěže a Čestná uznání České komise pro UNESCO. Tato slavnost se konala jako předznamenání Mezinárodního dne mateřského jazyka, který se každoročně slaví 21. února. Ceny předával vítězům náměstek ministryně pro regionální školství Jindřich Kitzberger, předsedkyně České komise pro UNESCO profesorka Helena Illnerová a spisovatel Rudolf Křesťan. Setkání moderovala tisková mluvčí Ústavu pro informace ve vzdělání paní Bohumila Beranová.

„Žijeme na jedné Zemi“ Tohoto významného setkání se zúčastnila také studentka kvinty našeho gymnázia Lucie Kadlecová, která za svoji literární práci Jak moc si můžeme „nerozumět“ získala vynikající 2. místo. Byla dokonce požádána, aby svůj fejeton jako jediná během slavnostního předávání cen přečetla. Její příspěvek byl také uveřejněn ve sborníku nejlepších prací této soutěže a pan Rudolf Křesťan jí tento sborník nejen podepsal, ale připsal jí sem i upřímnou gratulaci.

My všichni Lucce blahopřejeme a děkujeme za vynikající reprezentaci našeho gymnázia.

„Žijeme na jedné Zemi“ „Žijeme na jedné Zemi“ „Žijeme na jedné Zemi“ „Žijeme na jedné Zemi“ „Žijeme na jedné Zemi“ „Žijeme na jedné Zemi“

Jana Chocholáčová

28.1.2010 Florbal středních škol

V první polovině ledna proběhla okresní kola ve florbalu středních škol. Soutěž hochů se konala stejně jako minulý rok v Tišnově. Konkurence byla veliká, a tak naši chlapci, stejně jako minulý rok, nedosáhli na medailové pozice a skončili na 4. místě.

Protože u dívek se stává florbal stále oblíbenějším kolektivním sportem a na soutěž se přihlásilo více družstev než vloni, byl pro ně uspořádán poprvé samostatný turnaj. Naše dívky byly letos pro soupeřky silnějším týmem, když vybojovaly krásné druhé místo.

V soutěži dívek nás reprezentovaly: E. Grossová (4.C), V. Holá (4.C), L. Inochovská (4.C), P. Skálová (3.C), V. Slabá (1.C), L. Malinková (1.C), P. Šacherová (5.A), N. Procházková (5.A), J. Pavlíková (4.A), B. Schweizerová (4.A), K. Sklenská – G (4.A).

Hoši hráli v sestavě: J. Vognar (4.C), O. Franta (4.C), D. Dobrovolný (4.C), O. Vokurek (4.C), D. Oulehla (4.C), T. Inochovský (4.C), R. Vozděk – G (4.C), B. Pokorný (4.C), F. Bartošek (3.C), T. Hrabovský (3.C), O. Klíma (3.C), T. Šabata (1.C), J. Buršík (1.C), O. Maxa (1.C).

Všem chlapcům i dívkám, kteří se soutěže zúčastnili, gratulujeme a přejeme mnoho dalších sportovních úspěchů.

Veronika Šiplová

28.1.2010 Dny otevřených dveří na Gymnáziu Jana Blahoslava v Ivančicích

Dny otevřených dveří na Gymnáziu Jana Blahoslava v Ivančicích Poslední dva dny 1. pololetí jsme otevřeli dveře naší školy veřejnosti. Již tradičně přišlo nejvíc hostů z okolních základních škol (např. Ivančice, Oslavany, Dolní Kounice, Zbýšov, Neslovice, Ořecho