Nejoblíbenější pokrmy studentů primy
S výsledkem tohoto projektu byla seznámena i veřejnost v Ivančicích prostřednictvím Ivančického zpravodaje Gaudeamus igitur…
Co je to popis pracovního postupu?
„Popisujeme práci s daným předmětem, výrobu nějakého předmětu, předkládáme návod k použití nebo recept k přípravě jídla.“
(Český jazyk pro 6. ročník ZŠ a primu víceletého gymnázia, Fraus Plzeň, 2003, s. 119.)
Studenti primy si odpověděli v rámci výuky slohu na tuto otázku sami konkrétním projektem pod názvem: Třídní kuchařka 1.A. Jejich úkolem bylo napsat recept na svoje oblíbené jídlo. Z nich potom sestavit vlastní kuchařskou knihu nejchutnějších pokrmů. A vzniklo dílko opravdu zajímavé! Od klasických dobrot slaných i sladkých, od receptů svojí přípravou jednoduchých ke složitějším, až k těm opravdu zajímavým a originálním, ke klenotům domácích jídelníčků. Někteří studenti práci také ilustrovali a vytvořili zajímavou úvodní stránku. Tak vznikl sešit receptů, který nejen zajímavě vyzdobil nástěnku ve třídě, nad níž se všem jistě sbíhají sliny v ústech, může ale také být malým dárkem maminkám k nastávajícímu Dni matek. Pro vás z něj přinášíme několik námětů:
Bramborové omeletky (Lucie Záděrová)
Připravíme si: 6 velkých brambor, petrželku, 100 g anglické slaniny, 50 g strouhaného sýra, chilli koření, 1 kyselou okurku, 3-4 vejce, sůl, olej.
Brambory uvaříme ve slupce. Po uvaření je oloupeme a prolisujeme. Smícháme je s jemně posekanou okurkou, petrželkou, anglickou slaninou a strouhaným sýrem. Osolíme, vmícháme vejce a chilli koření. Menší omeletky smažíme na pánvi s rozehřátým olejem – nejprve jednu stranu, opatrně otočíme a dosmažíme je. Podáváme s rajčaty a petrželkou.
Smažený sýr bez smažení – pochoutka pro ty, kteří milují sýr, ale nemohou jíst smažená jídla (Ester Korsová)
Připravíme si: 6 čajových šálků, 6 vajec, 200 g šunkového salámu, 150 g sýra cihly, tuk a strouhanku na vymazání.
Čajové šálky důkladně vytřeme tukem a vysypeme strouhankou. Sýr jemně nastrouháme, salám jemně nasekáme. Do každého šálku dáme na dno trochu strouhaného sýra a nasekaného salámu. Pak do každého šálku rozklepneme vajíčko a posypeme vrstvou salámu, nakonec vrstvou sýra. Šálky vyrovnáme do pekáčku s vysokým okrajem a nalijeme do něj vařicí vodu. Pekáček vložíme do horké trouby a při maximální teplotě pečeme 20 minut. Horké vyklepneme a podáváme s brambory, kečupem nebo tatarskou omáčkou.
Péťovky (Alena Kyselová)
Připravíme si: chléb, vejce, olej, sůl, pánev a obracečku.
Chléb nakrájíme na silnější krajíce, vyřízneme střídku tak, aby kůrka zůstala neporušená. Na rozpálený olej položíme kůrku, nalijeme do ní vejce, osolíme, propíchneme žloutek a přiklopíme vyříznutou střídkou. Osmažíme, obrátíme, necháme opéct a vyjmeme ji z pánve.
TIP: Na vejce můžeme přidat ještě zeleninu.
Koláč s mangem (Adéla Rausová)
Příprava 25 minut, 12 porcí, 1 porce asi 150 kcal.
Připravte si:
Těsto: 2 vejce, 50 g moučkového cukru, 50 g mouky
Dále: 3 zralá manga, 3 lžičky moučkového cukru, 300 g pomerančové marmelády, 1 lžíci pomerančového likéru (podle chuti), 2 lžíce mandlových hoblinek, tuk na vymazání formy.
Předehřejte troubu a vymažte formu. Utřete vejce s moučkovým cukrem a jemně přimíchejte mouku. Těstem naplňte formu a vložte do středové části trouby. Pečte 15 až 20 minut při 175 stupních. Mírně vychladlý korpus vyndejte z formy.
Mango oloupejte, zbavte pecky a dužinu nakrájejte na plátky. Pocukrujte dvěma lžičkami moučkového cukru a počkejte 10 minut, až do manga nasákne. Zahřejte marmeládu, popřípadě do ní zamíchejte pomerančový likér. Polovinu rozetřete na koláčový korpus, poklaďte plátky manga a navrch opět potřete marmeládou. Mandle smíchejte se zbývající lžičkou cukru, zlehka je opražte bez tuku na pánvi a ozdobte jimi kraj koláče.
Sladké špízy v čokoládě (Šárka Ruibarová)
Připrav si: hrneček, teplovzdornou misku, vodu, tuk (např. máslo), čokoládu, ovoce dle svého výběru, dlouhé špejle, vařečku a talířek.
Do hrneček nalij vodu a přiveď ji k varu. Do misky zatím nalámej čokoládu a přidej k ní lžíci tuku. Připrav si ovoce. Pod vařící se vodou stáhni plamen na nižší stupeň a za stálého míchání vařečkou sleduj, jak se rozpouští. Až z ní bude lesklá hmota, začni do ní postupně do poloviny namáčet jednotlivé druhy ovoce. To pak „navlékni“ na špejli a špíz je hotový!