Den hejtmanem

Jeden den hejtmanem je soutěž pro studenty gymnázií z Jihomoravského kraje, která se koná pod záštitou současného hejtmana Jana Grolicha.  Jejím cílem je rozvíjet komunikační a marketingové schopnosti studentů a jejich zájem o politiku a dění kolem sebe. Za naše gymnázium se účastní trojice žáků kvarty (Vilém Krátký, Petr Konečný, David Káňa).

V pondělí 12. 12. 2022 se konal první edukativní seminář v rámci této soutěže, zabývající se fungováním a funkcí kraje a tím, jak správně vést úspěšnou politickou kampaň, která zaujme masy. Na jejich oslovení na sociálních sítích má totiž dnešní politik v průměru pouhé dvě sekundy.

Na příští edukativní seminář, který se uskuteční na konci ledna 2023, si mají soutěžící připravit rozpočet libovolné příspěvkové organizace zřizované naším krajem a následně jej v debatě obhájit. Dále se organizátoři zaměří na rozvíjení rétorických schopností studentů, aby následné debaty v předvolební kampani byly na úrovni.

Soutěž vyvrcholí v únoru 2023, kdy proběhnou debaty kandidátů na hejtmana na KÚ JMK a uskuteční se finále na Gymnáziu Vídeňská v Brně, které akci organizuje.

                                                                                                                                             Vilém Krátký, 4.A